Przejdź do treści

Szkolenie z pracy na drabinie: wymogi OSHA i przepisy UE

Czego OSHA wymaga w szkoleniu z pracy na drabinie, jakie zasady łamie się najczęściej, kiedy powtarzać szkolenie i co mówią przepisy w Polsce i UE.

Łukasz Kamiński 7 min czytania
Ilustracja drabiny rozstawnej obok tytułu Ladder safety training

Najczęstsze pytania

Czy OSHA wymaga szkolenia z pracy na drabinie?
Tak. W przemyśle 29 CFR 1910.30(b)(1) wymaga przeszkolenia z właściwej pielęgnacji, kontroli, przechowywania i używania drabin, zanim pracownik z nich skorzysta. W budownictwie 29 CFR 1926.1060 wymaga programu szkoleń dla każdego, kto używa drabin i schodów, prowadzonego przez kompetentną osobę.
Jak często trzeba powtarzać szkolenie z pracy na drabinie?
OSHA nie podaje stałego terminu. W przemyśle ponowne szkolenie wywołuje zmiana stanowiska lub sprzętu albo pracownik, który pokazuje, że nie umie już bezpiecznie korzystać z drabiny. Przepis budowlany każe powtarzać szkolenie w miarę potrzeby. W Polsce obowiązują terminy szkoleń okresowych z BHP.
Czy w Polsce praca na drabinie to praca na wysokości?
Często tak. Według § 105 ogólnych przepisów BHP pracą na wysokości jest praca na powierzchni położonej co najmniej 1,0 m nad poziomem podłogi lub ziemi. Wiele zadań wykonywanych z drabiny przekracza ten próg.
Czy szkolenie VR zastąpi ćwiczenia na prawdziwej drabinie?
Nie. Ustawianie drabiny i wchodzenie na nią trzeba przećwiczyć na sprzęcie, którego pracownik używa. VR pomaga wcześniej: kursant uczy się rozpoznawać uszkodzoną drabinę, wybierać bezpieczniejszy sprzęt i zauważać złe ustawienie, bez ryzyka upadku.

O autorze

Łukasz Kamiński

Łukasz Kamiński

Współzałożyciel, rozwój produktów VR | ekspert BHP i ppoż.

Strażak i współzałożyciel EHS VR. Pisze scenariusze naszych aplikacji szkoleniowych VR i odpowiada za rozwój tych produktów, opierając się na praktycznej wiedzy z BHP, ochrony przeciwpożarowej i pierwszej pomocy.

Dostawaj to na skrzynkę

Jeden krótki numer co dwa tygodnie o szkoleniach VR i BHP.

Jak może pomóc Skillsive